رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي استان مركزي : ۲.۱ درصد بودجه استانهاي كشور به مركزي اختصاص دارد
«رقيه يادگاري» روز دوشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: برخي افراد انتقاداتي نسبت به سهم بودجه اين استان داشتهاند ولي گويا آنان خيلي با قوانين بودجه آشنايي ندارند، در حالي كه لازم است كساني در اين خصوص اظهار نظر كنند كه به طور كامل با روند بودجه آشنايي داشته باشند.
وي بيان كرد: يكي از سياستهاي دولت در لايحه بودجه سال ۱۴۰۰، افزايش سهم بودجه تملك دارايي استانها است كه اين مهم از ۳۳ درصد در سال جاري به ۴۴ درصد در سال آتي افزايش يافته است كه اين تمركز زدايي به نفع استانها است.
وي ادامه داد: در خصوص بودجه ملي عمراني نيز بيشتر، وزارتخانهها تصميمگير هستند و اين بخش براي طرح هاي بزرگ مقياس لحاظ مي شود، البته گاهي طرح هاي كوچك هم شامل ميشود اما براي بودجه استاني در شوراي برنامهريزي هر استان تصميمگيري ميشود.
يادگاري اظهار داشت: ۴۵۶ ميليارد تومان در قانون سال ۹۹ در بودجه عمراني استان مركزي ديده شده كه اين رقم در سال آتي به مبلغ ۷۲۵ ميليارد تومان رسيده است كه با افزايش ۵۸ درصدي همراه است.
وي عنوان كرد: اين بخش از اعتبارات با رشد مناسبي همراه است و سهم استان مركزي از اين بخش ۱.۶ دهم درصد از بودجه عمراني استان هاي كشور است.
رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي استان مركزي اضافه كرد: بودجه استاني شاملقسمتهاي استاني، سه درصد نفت و گاز و مناطق كمتر توسعه يافته و قانون متوازن است كه هر كدام بر اساس ارزيابي و مدلهاي خاص صورت ميگيرد.
يادگاري گفت: سه درصد نفت و گاز بخش ديگري از اعتبارات بودجه است كه يك سوم آن به استانهاي نفتي و دو سوم آن به استانهاي كمتر برخوردار پرداخت ميشود كه در اين راستا استانهاي نفت خيز و كم برخوردار بيشترين سهم را دارند و استاني مانند مركزي كه نفت خيز نيست و جزو استانهاي برخوردار نيز محسوب ميشود، سهم كمتري دارد.
وي افزود: اين استان از بخش بودجه سه درصد نفت و گاز در سال آتي ۸۰ ميليارد تومان دارد كه ۹۶ صدم درصد بودجه كل كشور در اين بخش است.
وي بيان كرد: برخي استانها مانند لرستان، سيستان و بلوچستان، ايلام و چهار محال بختياري جزو كمتر برخوردار هستند و بودجه اين بخش به آنها اختصاص مييابد اما در استان مركزي تنها خمين، خنداب و كميجان و بخش زاليان، سربند، نوبران و عليشار و دهستان خنجين جزو مناطق كمتر برخوردار محسوب ميشوند و همين امر باعث شده تا سهم اعتبارات اين استان از اين بخش نيز پايين آيد و هيچ كاري نيز نمي توان انجام داد زيرا قانون است.

وي گفت: بودجه قانون متوازن ۴۵۷ ميليارد تومان است و اين بخش از اعتبار نيز بر اساس متني كه در قانون آمده به استانهايي داده ميشود كه شاخصهاي برخورداري آنها نظير تراكم دانشآموز در كلاس، سرانه فضاي ورزشي، جمعيت تحت پوشش آب و راه روستايي، جمعيت تحت پوشش خانههاي بهداشت از متوسط كشور پايينتر باشد.
رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي استان مركزي ادامه داد: اين استان در بيشتر شاخصها از متوسط كشور بالاتر است و در اين بودجه نيز يك و ۶ دهم درصد از سهم استانهاي كشور را دارد اما نسبت به مناطق كم برخوردار سهم كمتري دارد.
يادگاري با بيان اينكه برخي موارد بودجه هيچ ارتباطي با چانهزني از سوي استان ندارد، تاكيد كرد: اعتبارات سه درصد نفت و گاز و مناطق كمتر برخوردار و قانون متوازن در دست استانها نيست و همين امر باعث شده سهم استان مركزي از بودجه تملك پايين آيد و رتبه استان به جايگاه ۲۳ و ۲۴ اعتبارات بودجه برسد، هرچند به لحاظ جمعيتي در رتبه ۱۸ و ۱۹ قرار دارد.
وي اظهار داشت: بودجه عمراني هم شامل استاني و ملي است كه برخي از مليها مختص استان مركزي است و در قانون به نام است مانند بيمارستان وليعصر (عج)، اما برخي بودجههاي ملي به صورت مشاركت با ساير استانها، مانند ايجاد راه ازنا – شازند است كه سهم استانها هم اكنون مشخص نيست و در طول سال، دستگاههاي اجرايي بايد با وزارتخانههاي مربوطه رايزني كنند و سهم جذب كنند.
وي اضافه كرد: حدود ۹۰ تا ۱۰۰ دستگاه اجرايي در اين استان وجود دارد اما بودجه هزينهاي اين استان مشمول ۲۳ دستگاه اجرايي است.
يادگاري عنوان كرد: بودجه هزينهاي امسال استان مركزي ۲۸۹ميليارد تومان است كه اين بخش براي سال آتي به ۴۶۶ ميليارد تومان رسيده و با رشد ۶۱ درصدي همراه است كه افزايش اعتبارات هزينهاي به منزله امكان پرداخت اضافهكار و ساير به كارمندان نيست بلكه به دليل جبران اعتبار بحث افزايش حقوق ۵۰ درصدي كارمندان در سال ۹۸ و افزايش حقوق ۲۵ درصدي سال آتي است.
وي گفت: خيلي افراد بودجه عمراني و جاري را با هم جمع ميكنند و اعلام مي شود كه يك هزار و ۲۰۰ ميليارد تومان اعتبار استان مركزي است و درآمدهاي آن چهار هزار و ۱۰۰ ميليارد تومان است كه اين افرادي كه اين مباحث را مطرح ميكنند به بودجه آشنايي ندارند و تنها بخشي از آن را مي بينند و به كليت آن توجهي ندارند ...
وي تصريح كرد: بخشي از بودجه استان مركزي از جمله كمكهايي كه به آبرساني روستاها، بهسازي روستايي و راه در طول سال ميشود، ملي است اما هزينه آن در استان انجام ميشود و در تملك دارايي استان نميگنجد.
وي ادامه داد: در بخش هزينهاي نيز دستگاههاي مختلف از جمله آموزش و پرورش با حقوق سالانه يك هزار و ۲۰۰ ميليارد تومان، دانشگاه علوم پزشكي با حقوق سالانه يك هزار و ۲۰۰ ميليارد تومان، صندوق بازنشستگي با حقوق يك هزار و ۱۰۰ ميليارد تومان، بنياد شهيد با حقوق ۶۰۰ ميليارد تومان و دانشگاه ها با حقوق ۲۲۰ ميليارد تومان و يا حقوق دستگاههاي انتظامي، امنيتي و قضايي سهمي از بودجه استاني ندارند و سهم آنها از دستگاههاي ملي است، اما حقوق آنها در استان مركزي هزينه ميشود.
يادگاري اظهار داشت: منبع اعتبارات پنج نمونه ذكر شده در بالا، از درآمد استان مركزي بيشتر است، و اين دلايل پاسخي روشن براي افرادي است كه شور به راه انداخته و اظهار ميكنند كه درآمد استان به ملي داده ميشود و به استان بازگشتي ندارد، زيرا اين مباحث اشتباه است و در استان مركزي بيشتر از درآمد هزينه ميشود.
وي گفت: برخي معتقدندكه اين بودجه اعتبار است و تمام آن تخصيص داده نمي شود كه اين نيز اشتباه است، زيرا تمام بودجه هزينهاي تخصيص داده ميشود، مگر مي شود حقوقها داده نشود؟
رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي استان مركزي اضافه كرد: بودجه سال آتي اين استان منطقي است و بيش از آن نميتوان كاري انجام داد زيرا سهم عمده اي از آن بر اساس قانون است كه اگر بخواهد تغيير كند بايد قانون تغيير كند و جاي انصاف نيست كه بر سر مديران استان مركزي بزنند كه نميتوانند اعتبار بگيرند زيرا بحث چانه زني نيست بلكه قانون است.
استان مركزي داراي ۱۲ شهرستان و بيش از يك ميليون و ۴۰۰ هزار نفر جمعيت است.